Digiscoping, tips och trix

 

   

Håll utrustningen stadigt: De extrema brännvidder som kan komma i fråga i samband med digiscoping kan ställa till problem. Eftersom man kan ta kort eller filma fåglar på långa avstånd kommer varje rörelse, vibration och/eller skakning att förstärkas. Dessa problem kan lösas eller minskas med hur man använder sitt stativ.

 

Att ta kort: Att ta kort eller filma genom att hålla kameran i handen är snabbt och lätt, och man behöver ingen annan utrustning. Tyvärr så kräver detta bra ljusförhållanden, samarbetsvilliga fåglar och en stadig hand. Det kan också vara svårt att centrera kameralinsen mot okularet. En lösning på detta är att mekaniskt fästa kameran mot okularet.

 

Bort med handen: Den enkla rörelsen att trycka ner avtryckaren på kameran kan framkalla skakningsoskärpa. De flesta fotografer använder en mekanisk trådutlösare när de fotograferar med långa slutartider eller när de fotograferar med teleobjektiv. Tyvärr så är de flesta digitalkameror inte utrustade med att kunna ansluta en trådutlösare.

 

Balansakt: Om du har satt fast kameran på kikaren så kommer du snabbt på att det blir baktungt och obalanserat för stativhuvudet. Kikaren kommer att ”vandra” uppåt. Kikaren kommer bara vara på plats om man låser vertikalpanoreringen hårt.

 

Snabbt: Många problem med skakningar, vibrationer, fåglar som rör sig, dålig luft etc. kan minimeras med att ta kortet med så snabb slutartid som möjligt. Under ”normala” förhållanden vill jag helst inte understiga 1/250 sekund. För fåglar som rör sig vill jag helst inte understiga 1/500 sekund, ju snabbare desto bättre. För fåglar som sitter still så kan långsammare slutartider mycket väl fungera bara allt annat är still. Experimentera gärna med att under- eller överexponera, ändra på ISO-talet mm. 

 

Fokusering: Att få en bra fokusering är ett av de mest utmanande problemen en digiscopare har. Att minimera skakningar och vibrationer med ovan nämnda tips är en stor del av problemet, men några ytterligare tips kan vara till stor hjälp.

 

Hitta fågeln: Ett annat delikat problem är att hitta fågeln man vill ta kort på. Det kan vara riktigt frustrerande att se en fågel framför dig och inte kunna få in den i kikaren. Att man också har en kamera på kikaren gör att synfältet blir ännu mindre.

 

Till sist skulle jag vilja ge några tips att tänka på och testa när man är ute i fält. Olyckligtvis så sitter inte fåglarna på de ställen man vill att de ska sitta eller sitter still så länge, men när man någon gång har dessa saker under kontroll kan man förbättra kvalitén på det kort man tar!

www.digipics.se